Helle Nóra és Eric Helle - Hatékonysági specialisták

Hatékonyság = Minimális energia és idő felhasználásával maximális eredmény elérése. www.vezetoisiker.eu

 

Mit lehet tenni, hogyha egy területen állandó a zaklatottság és a probléma?

A munkatársak rosszul érzik magukat, gyakran hibáznak vagy lebetegednek?

 

Tanácsadásunk során azt tapasztaltuk, hogy egy cégben a legnagyobb kárt egy fel nem fedezett antiszociális személy tudja okozni, aki a “szorgalmas és kedves” munkatárs álarca mőgé bújva folyamatosan dolgozik azon, hogy minnél nagyobb rombolást tudjon elérni.

 

Teszi ezt úgy, hogy a folyamatos leértékelő megjegyzéseivel, az állandó rossz hírek alkalmazásával félelmet és zaklatottságot okoz maga körül.

Ha nem fedezzük fel időben, akkor az a cég hanyatlását és tönkremenetelét idézheti elő.

 

Mit jelent az, hogy antiszociális személyiség?

 

Az embereknek két típusa létezik:

A szociális személyiség, aki szeretne boldogan és sikeresen élni és azt szeretné, hogy rajta kivül mások is így éljenek és az ellentéte, az antiszociális személyiség, aki úgy gondolja, hogy rajta kivül mindenki más ellenség, akiket nyíltan vagy burkoltan el kell pusztítani.

 

Hogyan is tudjuk felfedezni, hogy ha ilyen burkoltan egy bárány álarca mögé bújva farkasként dolgozik és bomlasztja a közösséget?

 

A jó hír az, hogy mindkét személyiségtípusnak jól felismerhető tulajdonságai vannak, melyeket könnyedén beazonosíthatunk, ha elkezdjük megfigyelni a környezetünket.

Minden tulajdonság, ami az antiszociálisra igaz, annak pont az ellenkezője igaz a szociális típusra.

 

Az antiszociális személy tulajdonságai:

        1. Csak általánosságokban beszél és nem pontos a forrást illetően. Ilyen szavakat használ: Mindenki tudja…., mindenki úgy gondolja…..stb. Ezzel azt éri el, hogy megfoghatatlanná teszi magát, és az emberek körülötte nem tudják, hogy ki ellen harcoljanak. “Mindenki azt mondja” Szakmai életben pl: Mindenki azt mondja ez a project áll a legrosszabbul. A valóságban ez nem így van, teljesen értelmetlenül áll ilyenkor az ember a kijelentés előtt, mivel a résztvevőktől ilyen visszajelzés nem volt tapasztalható.

        2. Rossz híreket terjeszt, kritikus vagy ellenséges megjegyzésekkel leértékeli a körülötte levőket. Elszórja a félelem és a bizonytalanság magjait az emberekben.  Például ilyeneket mond:

-    Hallottátok, nem megy jól a cégnek, elbocsájtások lesznek.

-       Én csak jót akarok neked, úgyhogy szerintem, ne próbáld megpályázni azt az állást. Mindenki tudja, hogy sosem voltál jó tanuló és szorgalmas. Nem fog menni neked. És mivel a barátod vagyok nem szeretném, hogyha csalódnál.

-       Mindenki úgy gondolja, hogy az  a pasi egy szélhámos. Jobban teszed, ha többet nem találkozol vele.

-       Az átszervezés sorány nyilvánvaló hogy lesznek kieső emberek.

 

Ilyen és ehhez hasonló apró, szurkálódó megjegyzéseket, magokat ültet el a környezetében, amik maguktól kikelnek és már a személy maga növeszti és váltja valóra, a saját félelmei megtestesítéseként. Olyan lelki rombolást képesek véghez vinni, aminek a hatására az emberek elvesztik az életkedvüket, és céljaikat, esetlenül mozognak az életben, hibát hibára halmoznak és folyamatos kudarcok érik őket.

Mindezt, olyan burkoltan tudják véghez vinni, hogy a személy végig azt gondolja, hogy minden az ő érdekeiért van és az antiszociális személy a legjobb barátja és csak neki akar jót. Például egy vezető mondja az alatta lévő vezetőjének, akit a riválisának tart:  “ A saját egészséged érdekében szerintem más munkát kellene keresned”

        3. Nem tud befejezni egy munkafolyamatot. Egy ilyen személy folyamatosan jobbnál jobb ötletekkel áll elő a vezetőjének, amiket meg fog majd “valósítani” és óriási lendülettel fog bele mindegyikbe, de, ha a vezető nem figyel oda és nem kéri számon, akkor nem fogja egyiket sem befejezni. Ráadásul hajlamos felesleges munkákat kitalálni, felesleges kimutatások bonyolult elkészítésével, amiket hónapokig kell csinálnia, valós eredmény nélkül. Nagyon szeret látványosan sokat dolgozni, de valójában kevés az eredmény és az értékes végtermék.

       

       4. Nem lehet nála javulást elérni, semmilyen kezelés, rábeszélés, vagy terápia nem hatnak rá. Egy ilyen antiszociális személlyel hiába ül le a vezető, hogy megbeszéljék a hibáit és javulást érjenek el nála, nem lesz hatásos. Ugyanis egy antiszociális személy szentül meg van győzödve arról, hogy ő tökéletes és rajta kivül mindenki más őrült, akiket nyíltan vagy burkoltan el kell pusztítani. Ezért megigér mindent és esetleg két napig, amíg elül a vihar, javulást mutat, de azután ismét helytelenül fog viselkedni.

 

       5. A kommunikációt rossz irányba ferdíti. Egy ilyen személyt csak a rossz, negatív hírek érdeklik, ezért a jó híreket megállítja, nem továbbítja őket, vagy kiszínezve rossz hírnek tálalja. Például: A hír: Az ügyvezető megdicséri az egyik vezető beosztottját, hogy jól halad, de még tanulnia kell.  Ezt így továbbítja a címzettnek: “Mindenki azt mondja, igaz hogy nagy kárt nem csinálsz de hozzáadni sem tudsz. Mindenki több eredményt ér el mint te, a te eredményességed nagyon gyenge. Minden munkatárs panaszkodik rád.”

 

        6. Körülötte rossz állapotú vagy beteg társakat, barátokat találunk, akik félelemmel, és bizonytalansággal tekintenek a világra és rendszerint kudarcot vallanak. Érdemes megvizsgálni az ilyen személy közvetlen környezetét és azt fogjuk tapasztalni, hogy a közeli hozzátartozója beteges vagy egyszerűen szerencsétlen. Ha vezető beosztásba kerül egy antiszociális személy, akkor a beosztotjai szerencsétlenül fognak viselkedni, gyakran hibáznak és betegesek lesznek.

 

        7. Jelemző rá, hogy rossz célpontot választ. Ha hibázik sosem fogja magára vállalni a felelőséget, mindig talál valaki vagy valami mást, amit hibáztathat. Ha vezető, akkor sosem fogja megbüntetni azokat, akik rosszul dolgoznak, mivel ők neki segítenek, hanem mindig azt fogja büntetni, aki jól dolgozik. Például egy cégben nagyon jó az értékesítés, viszont a termelési osztályon lusták az emberek és késve szállítják ki a termékeket, ami miatt rengeteg panasz érkezik. A vezető, aki egy antiszociális személy, hibáztatni fogja az értékesítőket, mert túl sok terméket adnak el és a termelési osztály nem győzi teljesíteni azokat.

Egyáltalán nem ismeri el a jó termelést: például előrehaladást ér el az egyik munkatárs egy olyan területen, ahol korábban nem volt fejlődés. Így hangzik majd az antiszociális személy “dicsérete”: Ezt te komolyan gondolod hogy ez a  Te érdemed? Komolyan azt gondolod, hogy ennek a területnek az eredménye hozzád tartozik?

 

        8. Még a súlyos bűnöket is képes nyogodtan, lelkiismeret furdalás nélkül bevallani, ha kikényszerítik belőle, de egyáltalán nem érzi azt, hogy hibát követett volna el, vagy ennek bármilyen következményének kellene, hogy legyen. A tetteiért semmilyen felelősséget nem vállal. Egy ilyen személy, ha elkövet egy bűnt mások ellen, azt nem tekinti valami nagy véteknek, hiszen ő jót tesz, mivel minden “őrültet” el kell pusztítani. Ezért, ha rákényszerítik könnyedén bevallja a bűneit, de nem tuljadonít nekik nagy jelentőséget. Ellenben, ha egy személy ő ellene követ el akár csak egy apró mulasztást is, az főbenjáró bűnnek számít, amit soha nem lehet már helyrehozni és aki ezt tett vele az egy szívtelen, érzéketlen, gonosz személy. Ha nem figyelünk oda, akkor nagyon erős megbánásba, lelkifurdalásba képes taszítani a körülötte levőket és folyamatosan úgy érezteti másokkal, hogy azok tartoznak neki.

 

        9. Csak azokkal a csoportokkal ért egyet, akik romboló tevékenységet folytatnak és igyekszik minden segítő szándékú csoportot eltörölni a föld színéről.

Például egy munkatárs, aki segíteni szeretne egy csoportnak a cégben, de a vezetője ezt nem támogatja. Így fenyegeti meg a munkatársat: “Ha nem azt csinálod amit mondok, mindent elkövetek annak érdekében hogy más munkát kelljen keresned”.

 

       10. Ellenez minden építő és segítő szándékú tevékenységet, ezzel szemben a romboló tevékenységeket előszeretettel támogatja. Az ilyen személy támadja a képzésre vagy oktatásra irányuló erőfeszítéseket egy cégben, nehogy valaki okosabb legyen nála, mert akkor nagy bajba kerülne.

Például egy vezető úgy állítja be, mintha támogatná a képzést a munkatársai körében, de amikor azt valamelyikük – a Projekt Manager - igénybe szeretné venni, akkor a következőképpen reagál rá: “Ha neked PM-ként egy ilyen képzésre van szükséged, akkor megkérdőjelezem a szakmai hozzáértésed”

 

        11. Csak ártani akar másoknak. Mások megsegítése borzalommal tölti el. Csak érdekből segít másoknak, aminek később behajtja az árát. Sosem segít önzetlenül. Még ha úgy is tünteti fel, hogy önzetlenül ajánlja föl a segítségét azt később kamatostul be fogja hajtani a másik személyen. Vagy pénzt kér érte vagy úgy állítja be, hogy ő mennyi mindent tett a másik személyért, aki ezért örök életre az adósa marad.

Egy vezető úgy állítja be, mintha segíteni szeretne az alatta lévő rivális vezetőnek, de valójában csak el akarja távolítani a posztjáról. “Én segíteni szeretnék neked. Nézz ki egy állást, egy poziciót valahol máshol, jók az ismeretségeim, segítek bekerülni oda. Vagy ha gondolod segítek keresni, vannak jó kapcsolataim.”

 

        12. Nem ismeri el a tulajdonjogot. Úgy gondolja, hogy valójában csak neki van tulajdona, és ezért mindenki másét nyugodtan használhatja. Az ilyen személy elveszi, amire szüksége van és nem nézi, hogy az esetleg másnak a tulajdona. Például ha pénztáros, akkor el fogja lopni a napi bevételt vagy annak egy részét. Bármit ellop egy munkahelyről, ha alkalma van rá.

 

Egy vezetőnek létfontosságú, hogy fel tudja ismerni, hogy a körülötte lévő emberek vajon antiszociális személyek vagy pedig szociális személyek-e. Ezt úgy tudja megtenni, hogy megvizsgálja az antiszociális személy pontjait és annak az ellenkezőjét, ami a szociális típusra illik és amelyik típusból több pont illik a személyre, akkor az a személy annak a típusnak felel meg.  

Ez a vizsgálat nagy körültekintést és nyugalmat követel meg a vezetőtől, mert nem szabad, hogy felindultságból egy jól dolgozó, szociális ember legyen tévesen megbélyegezve.

Amennyiben minden kétséget kizáróan beigazolódik, hogy van antiszociális személy valemelyik területen, akkor a vezetőnek minden lelkifurdalás nélkül el kell bocsájtania a cégből mielőtt még nagyobb kárt okozna.

 

Amilyen pusztítást tud végezni egy antiszociális személy, annak az ellenkezőjére képes egy szociális személy. Egy szociális személy képes a megjelenésével, az energiájával jó életet hozni nemcsak magának, de a környezetének is. Körülötte a dolgok jól fognak működni és jól fognak menni. Ezért nagyon fontos, hogy egy vezető, amikor csapatot épít ki, milyen emberekkel vesszi körbe magát!

 

Több információt a témában itt kaphatsz: 06-70-459-2237 vagy nora.helle@vezetoisiker.eu!

 

 

(c) 2014. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva! A fenti írás L. Ron Hubbard munkái alapján készült. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 38
Heti: 42
Havi: 281
Össz.: 911 497
Oldal: A stressz okozói - az energiavámpírok!
Helle Nóra és Eric Helle - Hatékonysági specialisták - © 2008 - 2018 - executivesuccess.hupont.hu